Mahogny Coffee och dess historia

Mahogny Coffee Bar Skånegatan 35, 2004

Mahogny Coffee Bar Skånegatan 35, 2004

Det började med färskt kaffe direkt i brevlådan!

December 2000 startades Mahogny.Net. Ambitionen var att distribuera prenumerationer på dagsfärskt kaffe direkt i brevlådan.

Tyvärr nådde vi inte nå den kritiska volym som behövdes för att nå lönsamhet och vårt samarbete med Bergstrands kafferosteri avslutades. Vi var tvungen att lägga verksamheten på is tills vidare!

December 2002 köptes butiken på Skånegatan i Göteborg. Mahogny Coffee Bar var ett faktum. Redan första halvåret fick vi mycket uppmärksamhet av media. Det skrevs artiklar om Mahogny i flertalet tidningar. I en ”lattetest” gjord av Göteborgs Posten blev Mahogny Coffee Bar utsedd till det 4:e bästa caféet på att göra Caffè Latte i Göteborg. Vidare blev Mahogny nominerad till årets Café av Nöjesguiden. Tyvärr vann vi inte!

December 2003 började vi skissa på en mobil caféenhet. Under våren 2004 var kaffebilen klar – Mahogny Coffee Car.

Under hösten 2004 vidareutvecklade vi den mobila caféenheten med en vagn, den lilla kaffebaren, som vi kopplade till kaffebilen.

I november 2004 bestämde vi oss för att börja importera vårt eget kaffe då vi var missnöjda med det utbud som fanns. Detta resulterade i mängder av kaffeprovningar av både bra och dåligt kaffe.

I slutet av december 2004 fann vi vår första leverantör – La tazza d’Oro. Inom kort hade vi drygt 10 varumärken och mer än 100 olika blandningar.

Mahogny hade en ambition att bli en helhetsleverantör och adderade under våren 2005 press- & bryggkaffe till sortimentet samt ingick strategiska samarbeten med maskinleverantörer.

Under sommaren 2005 vidareutvecklade vi vår verksamhet med kompletterande kaffe- & chokladprovningar.

Under hösten 2005 utökade vi vårt sortiment med snabbkaffe/instant coffee samt med ett volymkaffe för storkunder.

Under våren 2006 fick vi den svenska marknaden för CMA:s varumärke San Marino.

Under våren 2006 drygade vi ut vårt sortiment med ytterligare tre varumärken samt införskaffade en kaffedoftlåda med 36 dofter för att höja kvaliteten på våra provningar.

Under maj 2006 ingick vi i ett samarbete med Barnfonden i syfte att hjälpa världens barn.

Den 25 maj 2006 köpte vi Ostias gamla lokaler på Gibraltargatan 4 i Göteborg. Där byggde vi upp ett showroom som fungerade som en kaffebar samt en utbildningsplats för våra kunder. Vår inspiration var ett charkuteri – ett enkelt koncept utan för mycket pretentioner! Vi blev nominerade till årets café av Nöjesguiden, igen! Tyvärr vann vi inte denna gången heller.

Under 2006 fanns Attibassi och Meseta tillgängligt i hela Sverige via Servera och deras kaffekoncept – Utvalt Kaffe.

Den 14 maj 2007 smög vi upp portarna på vår tredje kaffebar – Kungsgatan 10B. Denna gången blev vår inspiration Art deco och 20-talets tågstation…

Den 1 oktober 2007 tog vi över Carlings butik i Grand Huset. Vi transformerade den till en guldsprakande Italiensk smällkaramell och vips så hade vi – Bar Attibassi by Mahogny Coffee.

Den 11 januari 2008 blev Mahogny Coffee framröstat till årets Café av Nöjesguiden.

I mars 2008 sålde vi Kungsgatan 10B. Tyvärr hade vi inte tid att ge denna ”världens minsta” kaffebar den kärlek som den förtjänade.

Under 2008 introducerade vi vårt eget te, gourmet choklad och 100% robusta. 2008 var kontrasternas och förändringens tid. Under hösten 2008 kunde man i 6 veckor lyssna på Mahognylåten på radio och för den lyckligt lottade kunde man skymta Georg i ¨bakrutan”.

September 2008 lanserade vi vårt eget bryggkaffe – Georgs, Roberts & Husets blandning. Kaffet kom från Karlbergs kaffe i Stockholm.

Under 2008 passerade vi den magiska gränsen 100 kunder – vi tackar för ert förtroende!

Under januari 2009 renoverade vi och byggde ut Gibraltargatan 4. Vi slog ut väggen till vårt gamla kontor och skapade en liten Wiener Trattoria i Italiensk/Svensk tappning.

I månadsskiftet april/maj 2009 sålde vi vårt Vasa regalskepp… Bar Attibassi by Mahogny Coffee fann tyvärr aldrig sin publik!

Under hösten 2009 renodlades verksamheten. Vi skalade ner importen till exklusivt utvalda kunder och fokuserade på kvalitet inte mängd!

Maj 2010 sålde vi Gibraltargatan 4. Den nya ägaren kommer att fortsätta att driva verksamheten i en ”Mahognyanda” och fortsätta var en del av Mahogny Coffee.

Under 2010 har vi successivt förbättrat Skånegatan 35 och är idag stolta att erbjuda antagligen världens trevligaste, mysigaste, härligaste och helt enkelt bästa kaffebar i världen.

September 2010 lanserade vi vår första e-butik som blev oväntat uppskattad. Så uppskattad att vi valde att öka vår fokus på denna del. Vilket resulterade i att vi 2011 byggde en större e-handelssite med mer flexibilitet och ett bättre flöde. I samband med denna nylansering inledde vi ett samarbete med Fortus International som idag hanterar all packning och leverans.

Juni 2011 sålde vi kaffebaren på Skånegatan 35 för att kunna fokusera ännu mer på den snabbt växande e-handeln. Den nya ägaren kommer att fortsätta att driva verksamheten i en ”Mahognyanda” och fortsätta var en del av Mahogny Coffee.

Under närmare 2 år byggde vi upp samarbete med närmare 40 olika rosterier Italien, minst 1 i varje region. September 2011 lanserade vi version 3.0 av vår e-handel – Europas bredaste sortiment av espressokaffe!

Med den ökade e-handeln växte Mahognys kunder inom HoReCa (Hotell Restaurang Café) samt på företagssidan. Dock fortsätter Mahogny Coffee att fokusera på kunder som vet att uppskatta kvalitet och personlighet.

I februari 2012 startade vi vårt samarbete med JF Fastighetsstäd – ett led i att kunna tillhandhålla ett gott kaffe samt helautomatisk espressomaskin även till de större företag, som uppskattar en helserviceleverantör.

Maj 2012 öppnade vi Mahognygaraget på Storgatan 22 i Göteborg. Ett ombyggt garage med fokus på Espresso och vinylskivor. Detta garage fungerar idag som ett showroom för alla våra kaffeblandningar samt som en mycket charmig och genuin workshop och eventstudio.

Oktober 2012 inledde vi ett samarbete med Elon vilket ledde till att vi kunder erbjuda de ”mindre” företagen flera mycket prisvärda helautomatiska espressomaskiner.

Under hösten 2012 tog vi fram en mycket prisvärt espressoblandning för de volymslukande kunderna som lägger stor fokus på pris, men ändå vill behålla en hyfsad kvalitet.

December 2012 lanserade vi Mahogny.com’s nya dynamiska hemsida, i bloggformat – i ett led att skapa en mer levande hemsida.

Under våren 2013 väckte vi åter liv i Mahogny’s egna bryggkaffe, Georg’s blandning – dryg & kärv.

I november 2013 lanserar vi Georgs två första egna blandningar; Georgs Finaste 100% Arabica från Yirgacheffe i Etiopien – Elegant & Rättvis och Georgs Hårdaste 100% Robusta från Kaapi Royal i Indien – Rå & Brutal. Inom kort kommer även en 50/50 blandning…

I november 2013 lanserar Mahognygaraget sin alldeles egna olivolja från Arbequina i Priorat – Garageoljan!

Resan fortsätter!